Allmänt, Kost 100%, antioxidanter, information kost, kost, kostinformation, kostråd, mineraler, vitaminer

Kost (Vitaminer & Mineraler)

Hej på er! 
 
Idag kommer ännu ett litet informativt inlägg. Det var tänkt att gårdagens inlägg skulle innefatta både makronutrienter (Kolhydrater, fett och protein) samt mikronutrienter (vitaminer och mineraler). Dock ville jag inte att inlägget skulle bli för långt så det sistnämnda av de två får behandlas idag.
 
Även detta inlägg kommer endast behandla grunderna och för er som är mer nyfikna finns enormt mycket information på webben som bara väntar på att få läsas ( med de källkritiska glasögonen på förstås 8-) )
 
Så, varför är vitaminer och mineraler så viktiga? för när man nämner kost och speciellt "balanserad kost" handlar det främst att få i sig alla mikronutrienter. Det är för att dessa inte kan skapas av kroppen själv. Kroppen är fantastisk på så sätt att den kan skapa olika ämnen vid behov. Det jag glömde nämna i föregående inlägg är att kroppen kan omvandla både protein och fett till kolhydrater om den skulle behöva det genom en process som kallas glukoneogenes. 
 
Så om de inte kan tillverkas av kroppen måste de intas via kosten. Nedan tänkte jag berätta lite om dem var för sig.
 
Vitaminer: A-, D-, E- och K-vitamin är fettlösliga vitaminer som behöver tillgång till fett för att lösas upp och användas av kroppen. Sedan har vi vitaminerna (B1, B2, B3, B5, B6,B7, B9, B12 och C som är vattenlösliga. Alla dessa har sina egna funktioner och mycket mer komplicerade namn, vitamin B9 kanske är mer känt som folsyra mm. Varför denna oordning i alfabet-och sifferkombination har med att man under historiens gång har gjort mycket ändringar och mer om det kan ni se via det här videoklippet.
 
Vitaminerna A, C, E, B2 och B5 är även antioxidanter, dvs de förhindrar kroppens celler att oxidera. De fungerar alltså lite som en rostskyddsbehandling på en bil, fast i våra kroppar. Ett sunt intag av antioxidanter brukar förknippas med en långlivad hälsa. 
 
 
 
Figur: En liten vitamin-guide, vad som innehåller specifika vitaminer! 
 
Mineraler: Det finns åtminstone 15 ämnen som kroppen måste få in vi kosten, de kan delas upp i två delar, makroelement kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klor och svavel samt spårelement: järn, koppar, zink, mangan, selen, jod, molybden och kobolt. Alla dessa är grundämnen som såklart inte kan tillverkas från tomma intet, de är de minsta byggstenarna som världen består av (antar därav namnet mikronutrient)
 
Vissa mineraler som Selen och Zink kan tillsammans med vissa enzymer också bilda viktiga antioxidanter. 
 
Figur: Viktiga mineraler för kroppen. 
 
 
För att få i sig alla dessa mikronutrienter behövs alltså en varierad hälsosam kost i form av kött, spannmål, rotfrukter, grönsaker mm. Det är klart att snabbmat kan ätas någon gång ibland men blir det för ofta är det svårt att få i sig dessa ämnen.
 
Så, hoppas att det inte blev allt för långdraget. Kost är så stort att man vet varken vart man ska börja eller sluta...
 
Stay strong!
Stay tuned!